Wat is een Bartholinische cyste?

Als de afvoergang van een van de klieren verstopt raakt, hoopt het vocht zich op en ontstaat een pijnlijke bult. We noemen dit een Bartholinische cyste. De cyste kan ook ontstoken raken (bartholinitis) wat vaak veel pijn veroorzaakt.

Wat te doen tegen Bartholinische cyste?

Behandeling bartholin cyste De cyste wordt geopend met een klein sneetje, daarna kan het vocht weglopen. Vervolgens zorgt de gynaecoloog ervoor dat er vanuit de klier naar de vagina een kleine opening blijft bestaan. Dit voorkomt dat de cyste weer terugkomt. U mag dezelfde dag weer naar huis.

Kan een cyste een abces worden?

Een cyste kan besmet raken en een zeer pijnlijk abces vormen dat je hindert bij het zitten en het lopen. Je kunt ook koorts hebben.

Wat is Bartholinitis Acuta?

Bartholinitis is een acute ontsteking van de klieren van Bartholini (abcessus glandulae Bartholini). De glandulae Bartholini liggen onder de labia majora, de uitvoergangen zijn nauwelijks zichtbaar op 5 en 7 uur in de sulcus nymphohymenalis, aan de binnenzijde van de labia minora.

Is een bartholin cyste gevaarlijk?

De meeste cysten geven geen problemen, maar grote cysten kunnen irritatie veroorzaken, problemen tijdens de coïtus geven en tot last zijn tijdens lopen. De meeste cysten zijn niet gevoelig, en zitten aan één kant. Abcessen leiden tot heftige pijn in de vulva en soms koorts.

Hoe krijg je een bartholin cyste?

in bepaalde omstandigheden (een gelokaliseerde infectie, een aangeboren vernauwing, te dikke afscheiding …) raakt de afvoergang die het slijm transporteert, verstopt: er ontstaat slijmophoping in de afvoergang, die opzwelt en een cyste vormt. Soms raakt de cyste niet ontstoken en dan merkt men helemaal niets.

Wat is het verschil tussen een cyste en een abces?

Een haarnestcyste ontstaat vrijwel altijd doordat een haarzakje verstopt raakt. U ziet dan een puistje. Als het haarzakje onderhuids open barst, kan een abces ontstaan. Dat is een afgesloten holte gevuld met pus.

Doet een bartholin cyste pijn?

Een Bartholin cyste (figuur 1) is gevuld met slijm en kan aan beide kanten van de vagina-opening voorkomen. Symptomen van een grote cyste zijn irritatie, pijn bij het vrijen pijn bij het lopen en asymmetrie van de vulva.

Wat is een abces in de vagina?

Een cyste kan ontstaan wanneer de klier van Bartholini afgesloten raakt en het geproduceerde slijm niet meer weg kan. De klier van Bartholini is de voorhofklier. Dit is de klier die slijm produceert bij seksuele opwinding. Wanneer de cyste ontstoken raakt en zich met pus vult, spreek je van een abces.

Hoe kom je van een cyste af?

Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten. Hoe lang de hechtingen moeten blijven zitten, ligt aan de plek waar de cyste zit.

Kan een cyste knappen?

Pijn door het draaien van een grote cyste waardoor de bloedtoevoer naar de cyste toe afgesloten wordt. Dit kan voor hevige pijn zorgen op de plek waar de cyste zich bevindt. Als een cyste knapt, kan dit acute pijn in de onderbuik veroorzaken.

Share this post