Kan lavendel gestekt worden?

Lavendel laat zich heel gemakkelijk stekken. Wie lavendel koopt en deze struik beslist op dezelfde plaats wil houden, moet zich maar aanwennen stek te maken. Augustus is bij uitstek de maand, waarin stek kan worden gemaakt. Maak stek van niet-bloeiende delen van de struik.

Kun je lavendel op water stekken?

Lavendel Stekken Op Water Een andere manier om lavendel te stekken is door ze op water te zetten. Deze methode is eigenlijk hartstikke makkelijk maar heeft over het algemeen net iets minder kans van slagen. Reden daarvoor is dat de stekjes vaak wat meer moeite hebben als je ze in de potgrond gaat zetten.

Is lavendel een grassoort?

Lavendel (Lavandula) is een geslacht van dwergstruiken (chamaefyten) uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Soorten van het geslacht vindt men in veel tuinen omwille van de paarse kleur en de geur van de bloemen….Lavendel.

Rijk: Plantae (Planten)
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)

Hoe ver mag je lavendel terugsnoeien?

Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten. Een oudere, verhoute lavendel snoei je best 20 – 25 cm boven de grond in.

Hoe kweek je lavendel?

Lavendel kan vermeerderd worden door zaaien, stekken en splitsen. Lavendel zaden worden vanaf half februari tot april onder glas gezaaid. Het kiemen duurt 4 weken. Na 15 mei mogen de planten in de volle grond gezet worden, waarbij een onderlinge afstand van 45 – 60 centimeter aangehouden dient te worden.

Hoe ver lavendel terugsnoeien?

Hoe moet je lavendel snoeien?

  1. Voor de bloei: knip met een snoeischaar (of eventueel een heggenschaar) enkel de uitgebloeide bloemtakken weg.
  2. Na de bloei: zodra de eerste scheuten verdwijnen, insnoeien 10 tot 15 cm boven de grond. Lavendel zal dan opnieuw bloeien op de nieuw gevormde scheuten.

Kan lavendel 2 keer bloeien?

Er komt natuurlijk een moment dat je Lavendel bijna is uitgebloeid. Als je dan alle stengels met de uitgebloeide bloemen afsnoeit, zal vaak tegen het einde van de zomer een tweede bloei ontstaan. Zo kan je twee keer genieten van deze prachtige bloemen! Beter snoei je als de lavendel nog net helemaal is uitgebloeid.

Welke plant kan bij lavendel?

Lavendel combineren met andere planten

  • Lavendel is mooi te combineren met de buxus.
  • Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea.
  • Siergrassen kan je ook combineren met lavendel.
  • Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.

Is lavendel een struik?

Lavendel planten en snoeien Eigenlijk is lavendel een struikje en geen vaste plant, maar in de praktijk wordt lavendel toegepast als een normale tuinplant. U snoeit dan alle uitgebloeide bloemen weg tot net boven het kale hout.

Hoe maak je een lavendel stek?

Lavendel houdt van arme, goed doorlatende grond. Knip een stek van 5-8 cm van de plant en haal de top eruit. Verwijder de onderste blaadjes en snij de steel schuin af. Steek de stekjes in de grond tot aan het blad. Zet de stekken in de halfschaduw en geef geregeld water (niet te nat!).

Wanneer kan ik lavendel kweken?

Lavendel kweken door de lavendel te stekken is niet echt moeilijk. De beste tijd om stekjes te planten is in het voorjaar, maar het liefst niet te vroeg. Een mooie zonnige plaats in de tuin rond half mei is het ideale moment om je lavendel te vermeerderen.

Waar kan ik lavendel snoeien?

Als je in augustus de uitgebloeide lavendel snoeit, kan je van de gelegenheid gebruik maken om stekken te nemen. Lavendel is een leuke plant: hij kan goed tegen de droogte, een schrale grond is eerder een voor- dan een nadeel en is zeer robuust.

Share this post